We zijn er absoluut van overtuigd dat er niets beters is dan een goed bord ham, want deze delicatesse kan op zichzelf staan ​​als een echte smaakpapillen. Niemand denkt er twee keer over na om ham te eten met welk type brood dan ook (normaal, geroosterd of broodstengels) en dit brood in olie of zelfs geraspte tomaat te doseren. In de zomer nemen we ook graag de klassieke combinatie van meloen en ham of strooien hamvlokken over fruitsalades of koude soepen zoals Salmorejo.

Maar… heeft iemand van jullie ooit ham met aardbeien, ansjovis of chocolade geprobeerd?

Ham met aardbeien

Volgens Bernard Lahousse, Peter Coucquyt en John Langenbick, makers van Foodpairing – een tool die de aromatische moleculen van een ingrediënt analyseert – is Iberische ham een ​​goede match voor fruit zoals ananas, Conference-peren of aardbeien. Laten we niet vergeten dat geur verantwoordelijk is voor 80% van onze smaakzin.

Om deze combo eens te proberen, raden we een eenvoudige salade aan. Je hebt alleen een basis nodig van:

 • gemengde sla
 • tomaat
 • walnoten
 • aardbeien
 • Conference-peren
 • rode ui
 • een paar plakjes van onze Jamón Ibérico de Bellota 50% .

Als je het serveert met een vinaigrette met een zoete wijn zoals Pedro Ximénez, zul je versteld staan ​​van het resultaat.

Ham met ansjovis

Niemand wordt verrast door de combinatie van ham en vis. Waar zou forel zijn zonder ham? Je had echter misschien niet gedacht dat twee producten die voornamelijk in zout zijn bewaard, zo goed zouden combineren in slechts één hap. Nou, dat doen ze en het is geweldig.

Bij deze gelegenheid combineert onze aanbeveling heerlijke ansjovis uit de Golf van Biskaje, met al het weggespoelde zout, met de zoete smaak van onze Serrano ham of D.O.P. Teruel Ham.

Ansjovistoast met krokante Serrano of D.O.P. Teruel Ham en bietenemulsie:

 • Bekleed een ovenschaal met een laag bakpapier.
 • Leg een paar plakjes ham op het papier en dan nog een laag papier erop.
 • Om ervoor te zorgen dat de ham recht blijft, legt u iets zwaars op het geheel (zoals een andere ovenschaal).
 • Zet het 30 minuten in de oven, voorverwarmd tot 120ºC (dit kan ook op een bord in de magnetron).
 • Om de bietenemulsie te maken (een ander product dat volgens Foodpairing aromatisch bij ham past), doe je een pot gekookte rode biet in een blender en mix je beetje bij beetje olie alsof je mayonaise maakt. Met geduld zal het emulgeren om je de juiste textuur te geven.
 • Nadat het brood in sneetjes is geroosterd, bedek het met geraspte tomaat, leg de ansjovis erop, een beetje emulsie en decoreer met de knapperige ham. Een gegarandeerd succes!

Ham met chocolade

We geven toe dat dit ons zelfs raar lijkt. Het eerste waar we aan denken als we het over deze combo hebben, is een broodje ham met chocopasta, maar niets is minder waar. Ooit gehoord van stoofpotjes van konijn of everzwijn met chocolade? Maar alsof dit nog niet genoeg was, patenteerde het Extremadura Agro-food Technology Center (CTAEX) enkele jaren geleden een chocoladereep met Iberische ham als snack en noemde het “Chachos”.

Kijk voor een recept met ham en chocolade op het recept: Risotto met ham en chocolade (en gekookt in bier).

Er kan geen twijfel over bestaan: een heerlijk product als ham past bij alles, of bijna alles!