Bereidingstijd: 1-2 uur
Kooktijd: 30 min tot 1 uur

Ingrediënten

 • 650 gram bloem
 • 7g zakje bakkersgist
 • 1 tl fijn zeezout
 • 3 el olijfolie Oleozufre
 • 250-275 ml handwarm water
 • 140g ontpitte groene en zwarte olijven (heel of al gehakt in stukjes) (TIP: Olijven Abuela Marichica Wijn & Jamón)

Bereiding

 1. Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, het zout en de olijfolie erdoor. Giet het grootste deel van het water erbij en kneed het mengsel tot een stijf, plakkerig deeg. Werk dan zoveel van het resterende water in dat het deeg vochtig aanvoelt.
 2. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het 10 minuten. Tot het glad en elastisch is. Voeg alle olijven toe en kneed ze door het deeg tot ze gelijkmatig verdeeld zijn.
 3. Doe het deeg in een licht geoliede schone kom, dek af met een schone vochtige doek en laat op een warme plaats rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dit zou 1¼-1½ uur moeten duren.
 4. Leg het deeg op het werkoppervlak, pons het om alle lucht eruit te slaan en kneed het opnieuw gedurende 2-3 minuten. Rol het deeg uit tot een worst van 60 cm, vouw het losjes dubbel zodat het ongeveer 30 cm lang is en draai het dan een keer. Knijp in de uiteinden om te verzegelen. Leg het brood op een licht geoliede bakplaat, dek het weer af en laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is, ongeveer 30 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 C.
 5. Bestrijk het brood net voor het in de oven gaat met een beetje water (om de korst zacht te maken). Bak 30 minuten tot ze goudbruin zijn en de bodem hol klinkt als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster.

Heerlijk te gebruiken bij je tapas-/borrelplank met Ibèrico ham, schaaltje olijfolie en Spaanse schapenkaas.