Beschrijving
Deze White Port Caldas is geen gewone witte port. Het heeft zoveel meer complexiteit en karakters. Perfecte balans tussen de zoetheid en de zuurgraad en de droge nootachtige karakters.
Port met dus toch al wat extra rijping (Reserva stijl).
Met een volle en verfijnde smaak door de langere houtrijping, waardoor tonen van marmelade, karamel en amandelspijs naar voren komen.
Vinificatie
Inheemse gistfermentatie bij een temperatuur van ongeveer 24-28ºC gedurende 3 tot 4 dagen. Onderbreking van de fermentatie met toevoeging van eigen brandy. Verdere rijping voor minimaal 7 jaar.
Er bestaan verschillende typen port. De verschillen tussen deze typen worden bepaald door de duur van de rijping en het soort rijping dat de Port ondergaan heeft. De lengte van de rijping kan variëren van enkele jaren tot wel 40 jaar of meer. Naarmate een port langer rijpt, ontwikkelt deze steeds complexere smaken. Het soort rijping heeft te maken met de blootstelling van de port aan zuurstof. Hoe langer een port op een houten vat rijpt, hoe meer invloed van zuurstof er plaatvindt. Door deze blootstelling aan zuurstof krijgt een Port rijpere tonen, zoals nootachtige aroma’s. Wordt een Port tijdens de rijping aan minder zuurstof blootgesteld, door bijvoorbeeld kortere houtrijping of flesrijping, dan houdt de port meer frissere aroma’s, zoals die van rood fruit.
Op basis van de rijpingsduur en het soort rijping zijn er daarom verschillende portstijlen te onderscheiden. In de frissere stijl met meer rood fruit aroma’s kom je van jonger en eenvoudiger naar gerijpter en complexer de volgende termen tegen: Ruby, Late Bottled Vintage (LBV), Vintage (met jaartal). De Tawny Port staat als stijl bekend om de houtrijping in meer of minder mate, waarin het gemiddeld aantal jaren van rijping gaan meetellen: van de gewone ‘jongere’ Tawny, naar 10y, 20y, 30y en 40y of ouder gerijpte Tawny Port.
Wijnhuis
Domingos Alves de Sousa produceert wijnen, volgens een familietraditie gestart door zijn grootvader en die ook vandaag wordt voortgezet door zijn kinderen. De zoektocht naar de ware belichaming van de wijngaard in zijn wijnen vindt hij door enkel druiven te gebruiken van zijn eigen plantages met unieke “terroirs” en de enorme verscheidenheid van de natuurlijke druivensoorten uit de regio. De wijngaard bestrijkt 123ha en is verdeeld in 6 plantages: Gaivosa, Vale da Raposa, Caldas, Estação, Aveleira & Oliveirinha Domingos.
De kwaliteit en de eigenheid van zijn wijnen zijn algemeen erkend met onderscheidingen en vermeldingen in de meest geprezen nationale en internationale publicaties. De meest begeerde en prestigieuze onderscheiding “Producer of the Year “, uitgereikt door het belangrijkste Portugese Wine Magazine, Revista de Vinhos, heeft Alves tweemal in ontvangst mogen nemen, nl. in 1999 en in 2006.
De Caldas boerderij heeft een grote historische traditie, ooit eigendom van de beroemde Dona Antónia Adelaide Ferreira (de Ferreirinha). De boerderij is inmiddels geherstructureerd, met behulp van een hele reeks oordeelkundige en innovatieve technische middelen, zonder de waardevolle erfenis van onze voorouders te verwaarlozen. Het is het resultaat van een samensmelting van traditie en moderniteit die de positie van Quinta das Caldas als een van de pijlers in de productie van wijnen van superieure kwaliteit binnen Alves de Sousa versterkt. Ongetwijfeld een van de mooiste Quinta’s in de Douro! Domingos Alves de Sousa produceert wijnen met een soepel en elegant evenwichtig profiel, kenmerkend voor Douro.
Serveer- en bewaaradvies
Serveer gekoeld, tussen 6° en 10°C. Bewaar de fles rechtop, op een koele, droge en donkere plaats. Er zit een klein beetje bezinksel in de fles door minimale filtering.
Wijn-spijs
Als aperitief of als bijgerecht bij zachte geitenkaas en meloensoep. Ook te serveren bij kaasplank, gefermeneerde of gezouten vis (haring, makreel e.a.) of licht zoete desserts met chocolade, noten of caramel.
Recept
Lekker bij de Turrón Crème Catalane
Chocolade vingers met pistache en sinaasappel